Tietoyhteiskunta on riippuvainen sähköstä, tietotekniikasta ja tietoverkoista. Häiriö sähköverkossa vaikuttaa arkeen nopeasti. Häiriötilanteessa oikea tiedon saanti on tärkeää – mutta monet tiedonvälityskanavat toimivat sähköllä. Tiedätkö, mihin kaikkeen sähkökatko vaikuttaa? Entä tiedätkö, miten ja mistä saat asiallista tietoa häiriötilanteessa?
Niin kauan kuin tietoliikenneyhteydet toimivat ja akut riittävät, nettiin pääsee hakemaan tietoa. Tele- ja tietoliikenne voi kuitenkin alueellisesti lakata toimimasta varavirtalähteiden loputtua. Siksi ”patteriradio” voi tulla tarpeeseen. Luotettavia tiedonlähteitä ovat Yleisradio, MTV, Nelonen Media, kunnan sekä sähkö-ja vesiyhtiöiden tiedotuskanavat ja avustusjärjestöt kuten SPR. Nämä ovat sitoutuneet välittämään oikeaa tietoa kaikissa olosuhteissa.
Ostoksille pääsy voi estyä monesta syystä, vaikka sairastumisen vuoksi. Äkillinen rahapulakin voi yllättää, tai tavaratoimitukset vaikeutua yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi. Onko kotonasi tarpeeksi ruokaa, jos kauppaan ei pääse pariin päivään?
Häiriötilanteessa ensimmäisenä käytetään tuoretuotteet ja jääkaappitavara. Jos sähköt ovat pois, pakastimen avaamista kannattaa välttää ruokien sulamisen estämiseksi.
Entä pystytkö valmistamaan ruokaa myös sähkökatkon aikana? Onko sinulla vaikkapa retkikeitin ja osaatko käyttää sitä?
Suurin osa asunnoista lämpenee sähkön avulla. Varsinkin talvella asunnon kylmeneminen tulee nopeasti ongelmaksi. Onko kotonasi mahdollisuutta varalämpölähteen käyttöön? Jos ei ole, tiedätkö kuinka yhden huoneen saa pysymään asumislämpöisenä?
Lämpimänä pysymisen ohjeet:
Onnettomuustilanteessa ensisijaista on pelastautuminen. Mieti jo etukäteen kaksi tietä turvaan ja varmista, että kaikki perheenjäsenet osaavat ja pystyvät käyttämään niitä. Opeta lapsille turvallisen poistumisen reitit ja se, että koskaan ei pidä mennä piiloon.
Vaaran uhatessa
Tulipalossa muista, että savuun ei saa mennä. Jos porraskäytävässä on savua, pysy asunnossa ja estä savun pääsy asuntoon. Hälytä apua!
Tunnistatko yleisen vaaramerkin? Jos kuulet minuutin mittaisen nousevan ja laskevan äänimerkin, siirry sisätiloihin. Seuraa viranomaistiedotteita . Jos saat puhelimeesi tekstiviestinä vaaratiedotteen, seuraa ohjeita.
Sisälle suojautumisessa voit tarvita seuraavia taitoja
Kotivaraa voi tarvita monenlaisissa elämäntilanteissa, siksi siitä huolehtiminen helpottaa arjen sujumista. Kotivaraan kuuluu
Muista myös naapuriapu ja lemmikkieläimet! Huolehti turvallisuustaidoistasi:
Ihminen tarvitsee päivittäin n. 2 l puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruuan laittoon ja hygieniaan. Vesikatkon tullen wc:n voi vetää vain kerran. Kuinka kauan pärjäisit ilman juoksevaa vettä?
Pidempikestoisessa vedenjakeluhäiriössä kunta järjestää varavedenjakelun. Kaupassa myytävät juomavedet loppuvat hyvin nopeasti. Onko kotonasi riittävän isoja, puhtaita ja kannellisia astioita, joissa voit kuljettaa ja säilyttää vettä koko perheen tarpeisiin? Entä tunnistatko mahdollisia avuntarvitsijoita lähipiirissäsi?