Du kan be om hjälp för att förbereda dig för en störningssituation. Du kan också be om hjälp medan en störningssituation pågår.

Information och hjälp

I en störningssitution är det bra att ta reda på vad det är som händer och vad du kan göra. Kom ihåg att du kan prata med andra människor och be om hjälp. Tillsammans klarar vi oss bättre.

Kaksi ihmistä keskustelee pöydän ääressä. Toinen neuloo samalla ja toinen säätää radiosta kanavaa.

Om internet och din smarttelefon inte fungerar så får du information via radion. Kom ihåg att ha batterier och en radio som fungerar med batterier hemma.

Var får jag mera information i en störningssituation?

Du får information

  • av dina närstående
  • på myndigheternas webbplatser
  • På Yles, alltså Rundradions radiokanaler och på adressen www.svenska.yle.fi

Det är viktigt att ha en radio som fungerar med batterier. Följ myndigheternas instruktioner i en störningssituation.

Kom ihåg att du inte är ensam

Du behöver inte klara av situationen ensam. Prata med dina närstående eller dina grannar om du oroar dig för någonting. Du kan be andra om hjälp för att förbereda dig för en störningssituation och medan en störningssituation pågår.

Om du får problem med hälsan kan du ringa Jourhjälpen och fråga om råd. Jourhjälpen fungerar i hela Finland, utom på Åland. Telefonnumret är 116117. Det är gratis att ringa Jourhjälpen.

Mieli rf erbjuder krishjälp och någon att prata med. Mieli ger hjälp både i telefon på numret 09 2525 0112 och på internet. Du kan läsa mera på webbplatsen www.mieli.fi/sv .Sidan är inte lättläst.

Om det är en nödsituation och du behöver hjälp genast ska du ringa nödnumret 112. En sådan situation kan vara om det brinner, eller om någon människa har skadat sig allvarligt. Det kan också vara någon annan situation då du genast behöver få hjälp av brandkår, ambulans eller polis.

 

Seinäkalenteri, johon on merkitty säännöllisiä menoja.

Det är viktigt med rutiner också i en störningssituation. Ät, sov och rör på dig tillräckligt. En kalender kan hjälpa dig att planera en lämplig tidtabell.

Rutiner hjälper i en störningssituation

Ta hand om dig själv. Följ dina dagsrutiner fastän en störningssituation pågår.

  • Sov tillräckligt: gärna ungefär 8 timmar per natt.
  • Ät regelbundet och mångsidigt: ät frukost, lunch, middag och kvällsmat.
  • Rör på dig: du kan promenera, gymnastisera och tänja också inomhus.
  • Gör sådant som du tycker om att göra hemma: du kan till exempel spela brädspel, läsa, rita, pyssla eller sticka.