Datasäkerhet
Var och en berörs numera av datasäkerhetsfrågor
Datasäkerhet omfattar datakryptering, säkerhetskopiering, brandvägg, antivirus och användning av certifikat.
En skyddad uppkoppling är en förutsättning för säker internetanvändning
- Fast nätförbindelse eller uppkoppling via ditt eget mobilabonnemang är i regel den säkraste nätverksanslutningen.
- Använd inte osäkra nätverksanslutningar, till exempel öppna WLAN-nät som inte kräver lösenord.
- Vid behov kan du också använda VPN för att ytterligare öka säkerheten. Om du delar nät från din mobiltelefon till din bärbara dator ska VPN-programmet startas i datorn, inte telefonen.
Säker inloggning och nedladdning
- Använd endast säker nätverksanslutning när du loggar in på tjänster och applikationer. Säkerställ att webbplatser som kräver inloggning använder SSL: adressen börjar med ”https” och har en låsikon i adressfältet.
- Använd alltid tvåfaktorsautentisering i webbtjänster och applikationer när det är möjligt.
- Aktivera inloggningsmeddelanden för webbtjänster och applikationer. Då får du veta om någon annan loggar in med dina koder.
- Kontrollera alltid att webbtjänstens inloggningssida har rätt URL-adress. En felaktig adress är ett tecken på nätfiske.
- Om du får en länk som du inte har bett om och som kräver inloggning är det troligtvis fråga om en nätfiskesida.
- Om du har fått en bilaga som du inte har bett om: ladda inte ner eller öppna den. På så sätt undviker du sabotageprogram och virus.
- Ladda ner och installera appar och program endast från pålitliga webbplatser. På så sätt undviker du sabotageprogram och bluffappar.
- Installera alla uppdateringar till operativsystem, program och appar genast – de åtgärdar kritiska luckor i datasäkerheten.
- Säkerhetskopiera dina viktiga uppgifter och filer till en molntjänst eller en annan enhet. På så sätt kommer du åt dem om din enhet går sönder eller attackeras av ett sabotageprogram.
Säkert lösenord
- Använd inte samma lösenord i olika tjänster.
- Ju längre lösenord, desto säkrare är det. Ett lösenord med endast åtta tecken är inte längre tillräckligt säkert. Använd versaler, siffror och specialtecken.
- Ett bra lösenord är lätt att komma ihåg, men svårt att gissa. Exempel på dåliga lösenord är viktiga datum samt namn på barn, husdjur och idrottsklubbar.
- En hel mening är ett bra lösenord – förutom ordspråk och vanliga citat.
- Stavfel, dialekt, talspråkliga uttryck och ordlekar gör lösenordet ännu bättre.
- Använd lösenordshanterare om du har svårt att hitta på och komma ihåg flera lösenord.
- Satsa på viktiga lösenord som du använder för att återställa bortglömda lösenord, till exempel lösenordet för e-posten.
- Ge aldrig ut dina lösenord – inte ens myndigheterna frågar efter dina lösenord!
Testa lösenordsroboten och se hur snabbt ditt lösenord kan knäckas.
Skydda dina pengar
- Använd en säker nätverksanslutning när du gör onlinebetalningar.
- Handla endast på välrenommerade webbplatser.
- Klicka inte på länken i en e-postreklam. Om du vill besöka webbplatsen, skriv in tjänstens www-adress direkt i webbläsarens adressfält.
- Betala dina onlineköp helst med kreditkort. Om du har betalat med kreditkort och du inte får de beställda varorna, kan du ansöka om att få pengarna tillbaka direkt från kreditgivaren.
Skydda dina uppgifter på sociala medier
- Ge inte dina personuppgifter eller annan viktig information på nätet. De kan användas till exempel vid dataintrång och identitetsstöld.
- Undvik att dela din plats på sociala medier. Då förhindrar du att brottslingar får reda på att ditt hem är tomt och obevakat.
- Olika bedrägerier, beställningsfällor och nätfiskemeddelanden sprids ofta genom kapade konton på sociala medier. Om du får ett skumt meddelande från en ”vän” ska du kolla upp det med avsändaren.
Barnens datasäkerhet
- Diskutera med ditt barn vilka appar och webbtjänster som är säkra att använda. Visa intresse för vilka typer av webbplatser ditt barn besöker.
- Ta dig tid för att diskutera webbsäkerhet med ditt barn. Då kan du få reda på om det finns något på webben eller sociala medier som ditt barn funderar på eller känner ångest över.
- Berätta för ditt barn om säkerhet på och utanför webben.
- Det är till exempel inte säkert att ge sitt telefonnummer, namn eller adress eller att skicka bilder på sig själv till främmande personer.
- Kom överens om gemensamma regler för hur barnet får använda enheter och surfa på nätet.
Läs mer om hur du kan förbättra din egen datasäkerhet på Cybersäkerhetscentralens webbplats.