Ruokaa kotivarasta – Lataa opas

Oletko miettinyt, mitä syöt, jos kotiisi tulee sähkö- tai vesikatko etkä voi valmistaa ruokaa tavalliseen tapaan? Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä sellaisenaan syötävää tai helposti valmistettavaa ruokaa vähintään 72 tunniksi eli kolmeksi päiväksi. Ruokaa kotivarasta -oppaasta löytyy esimerkkireseptejä poikkeusoloihin.
Maa- ja kotitalousnaiset ja Martat ovat laatineet Ruokaa kotivarasta -oppaan osana 72 tuntia -varautumissuositusta. Opas ei ole uusi, mutta siinä olevat vinkit ja reseptit ovat edelleen käyttökelpoisia.
Oppaassa on kerrottu, mitä kotivaran koostamisessa kannattaa huomioida ja millaisia ruokia voi valmistaa ilman sähköä. Oppaasta löytyy myös esimerkkiruokalistat ja reseptit kolmeksi päiväksi perheelle ja yksinasuvalle.
Oppaan (PDF) saat ladattua maksutta alla olevasta linkistä:
72 tuntia -konseptia koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja rahoittaa Huoltovarmuuskeskus.
Vinkit parempaan kotivaraan
- Suosi säilykkeitä – ostettuja ja itse tehtyjä
- Lisää makua mausteilla, yrteillä, öljyillä ja kastikkeilla
- Ota vuodenajat huomioon ruokien säilytyksessä
- Hanki pieniä pakkauksia, jotta kaikkea ei tarvitse syödä kerralla
- Tee ja nauti ruokaa yhdessä muiden kanssa ruokahävikin välttämiseksi
- Varaa ruokia, jotka eivät tarvitse paljon vettä valmistusvaiheessa.
Kotivara sopeutetaan aina omaan ruokavalioon
Oppaassa olevat ruokalistat ja reseptit ovat esimerkkejä, joiden tarkoitus on toimia inspiraationa, kun suunnittelet omaa kotivaraasi. Mikään ruokalista ei sellaisenaan sovi ihan jokaiselle. Kotivara pitää aina sopeuttaa kunkin ihmisen omaan ruokavalioon sopivaksi.
Kun suunnittelet omaa tai oman perheesi kolmen päivän kotivaraa, ota huomioon mahdolliset ruoka-aineallergiat, erityisruokavaliot ja makutottumukset. Esimerkiksi gluteenittomuus, kasvisruokavalio tai lasten erityistarpeet voivat vaikuttaa siihen, millaisia elintarvikkeita kannattaa varastoida.
Kotivaran on hyvä sisältää sellaista ruokaa, jota perheesi syö normaalistikin mielellään. Näin varaston kierrätys helpottuu ja poikkeusoloissakin ruoka tuntuu tutulta ja turvalliselta.
Varaa vettä myös ruoan valmistukseen
Kotivaraan kuuluu vähintään viisi litraa juomavettä yhtä asukasta kohden. Lisäksi vettä kannattaa varata erikseen ruoan valmistamiseen. Vettä tarvitaan muun muassa puurojen, pastan tai purkkihernekeiton keittämiseen tulisijassa tai retkikeittimellä.
Useimpien ruokien valmistamiseen kuluu yllättävän paljon vettä. Saatat tarvita vettä myös käsienpesuun ja ruoanlaittovälineiden (esim. retkikeitin) puhdistamiseen aterioiden välissä.
Suunnittele siis ruokavarastosi niin, että se vastaa vedenkäyttömahdollisuuksiasi. Näin varmistat, että vesi riittää sekä ruoanlaittoon että muihin perustarpeisiin.
Lue lisää
Penninvenyttäjän varautuminen – Vinkkejä edulliseen kotivaraan – 72 tuntia
Maa- ja kotitalousnaiset sekä Martat tarjoavat lisätietoa ja koulutusta kotivara-asioihin. Tutustu myös heidän varautumissivuihinsa:
Kotivara | Maa- ja Kotitalousnaiset
Varautuminen | Martat