kesäkuu 2025


Ruokaa kotivarasta – Lataa opas

Ruokaa kotivarasta -esitteen vihreä kansi ja osittain kannen alla kuva oppaan sisäsivusta, jossa on reseptejä.

Oletko miettinyt, mitä syöt, jos kotiisi tulee sähkö- tai vesikatko etkä voi valmistaa ruokaa tavalliseen tapaan? Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä sellaisenaan syötävää tai helposti valmistettavaa ruokaa vähintään 72 tunniksi eli kolmeksi päiväksi. Ruokaa kotivarasta -oppaasta löytyy esimerkkireseptejä poikkeusoloihin.

Maa- ja kotitalousnaiset ja Martat ovat laatineet Ruokaa kotivarasta -oppaan osana 72 tuntia -varautumissuositusta. Opas ei ole uusi, mutta siinä olevat vinkit ja reseptit ovat edelleen käyttökelpoisia.

Oppaassa on kerrottu, mitä kotivaran koostamisessa kannattaa huomioida ja millaisia ruokia voi valmistaa ilman sähköä. Oppaasta löytyy myös esimerkkiruokalistat ja reseptit kolmeksi päiväksi perheelle ja yksinasuvalle.

Oppaan (PDF) saat ladattua maksutta alla olevasta linkistä:

Lataa opas tästä >>

72 tuntia -konseptia koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja rahoittaa Huoltovarmuuskeskus.

Vinkit parempaan kotivaraan

  • Suosi säilykkeitä – ostettuja ja itse tehtyjä
  • Lisää makua mausteilla, yrteillä, öljyillä ja kastikkeilla
  • Ota vuodenajat huomioon ruokien säilytyksessä
  • Hanki pieniä pakkauksia, jotta kaikkea ei tarvitse syödä kerralla
  • Tee ja nauti ruokaa yhdessä muiden kanssa ruokahävikin välttämiseksi
  • Varaa ruokia, jotka eivät tarvitse paljon vettä valmistusvaiheessa.

Kotivara sopeutetaan aina omaan ruokavalioon

Oppaassa olevat ruokalistat ja reseptit ovat esimerkkejä, joiden tarkoitus on toimia inspiraationa, kun suunnittelet omaa kotivaraasi. Mikään ruokalista ei sellaisenaan sovi ihan jokaiselle. Kotivara pitää aina sopeuttaa kunkin ihmisen omaan ruokavalioon sopivaksi.

Kun suunnittelet omaa tai oman perheesi kolmen päivän kotivaraa, ota huomioon mahdolliset ruoka-aineallergiat, erityisruokavaliot ja makutottumukset. Esimerkiksi gluteenittomuus, kasvisruokavalio tai lasten erityistarpeet voivat vaikuttaa siihen, millaisia elintarvikkeita kannattaa varastoida.

Kotivaran on hyvä sisältää sellaista ruokaa, jota perheesi syö normaalistikin mielellään. Näin varaston kierrätys helpottuu ja poikkeusoloissakin ruoka tuntuu tutulta ja turvalliselta.

Varaa vettä myös ruoan valmistukseen

Kotivaraan kuuluu vähintään viisi litraa juomavettä yhtä asukasta kohden. Lisäksi vettä kannattaa varata erikseen ruoan valmistamiseen. Vettä tarvitaan muun muassa puurojen, pastan tai purkkihernekeiton keittämiseen tulisijassa tai retkikeittimellä.

Useimpien ruokien valmistamiseen kuluu yllättävän paljon vettä. Saatat tarvita vettä myös käsienpesuun ja ruoanlaittovälineiden (esim. retkikeitin) puhdistamiseen aterioiden välissä.

Suunnittele siis ruokavarastosi niin, että se vastaa vedenkäyttömahdollisuuksiasi. Näin varmistat, että vesi riittää sekä ruoanlaittoon että muihin perustarpeisiin.

Lue lisää

Kotivara – 72 tuntia

Penninvenyttäjän varautuminen – Vinkkejä edulliseen kotivaraan – 72 tuntia

Maa- ja kotitalousnaiset sekä Martat tarjoavat lisätietoa ja koulutusta kotivara-asioihin. Tutustu myös heidän varautumissivuihinsa:
Kotivara | Maa- ja Kotitalousnaiset
Varautuminen | Martat

Kotivara-ajattelu matkalla – Katso matkaajan tarkistuslistat

Ylhäältä kuvattuna muun muassa kaksi vesipulloa, keksejä ja säilykkeitä, lääkkeitä, ensiapupakkaus, passi ja käteistä rahaa.

Kun lomamatka lähestyy, et ehkä halua ajatella, mikä kaikki matkan varrella voi mennä pieleen. Pieni ennakointi kuitenkin auttaa välttämään harmeja ja tekee matkasta huolettomamman. 

Alta löydät kolme matkaajan tarkistuslistaa. Ensimmäinen on suunnattu kaikille matkaajille eli ainakin siinä luetellut asiat kannattaa huolehtia kuntoon. Lisäksi voit ottaa tarkasteluun joko kotimaan tai ulkomaan matkaajan lisätarkistuslistan.

Jokaisen matkaajan tarkistuslista – Huolehdi ainakin näistä! 

  • Joka säähän sopiva varustus 
  • Pullovettä ja pientä evästä aina mukana 
  • Omat (ja matkakumppaneiden) lääkkeet 
  • Hygieniatarvikkeita 
  • Käteistä rahaa (1–2 vuorokauden ostotarpeisiin) 
  • Puhelin ladattuna ja laturi mukana 
  • Reittisuunnitelma jaettuna läheisille. 

Matkalla voit joutua viettämään aikaa ulkona odotettua kauemmin ja ennustettua kylmemmissä, kosteammissa tai kuumemmissa olosuhteissa. Pidä huoli, että pysyt lämpimänä ja kuivana – tai viilennettynä. 

Oma vesipullo ja pientä evästä kannattaa pitää aina mukana. Jos sinulla tai matkakumppaneillasi on erityisruokavalioita, voi olla hyvä varata omaa evästä mukaan vähän enemmänkin. 

Kaikissa apteekeissa ei ole kaikkia lääkkeitä heti saatavilla. Välttämättömät lääkkeet kannattaa siis aina huolehtia mukaan jo lähtiessä eikä luottaa siihen, että niitä saa ostettua matkalta. 

Kosteuspyyhkeitä tai käsidesiä kannattaa myös kuljettaa mukana, sillä et välttämättä pääse aina pesemään käsiäsi. Myös laastarit on hyvä pitää matkassa. 

Kerro ennen matkaa vähintään yhdelle läheiselle henkilölle, minne olet menossa ja milloin sinun pitäisi reittisuunnitelmasi mukaan palata. Jos jotain tapahtuu, sinua osataan etsiä oikeasta paikasta.

Kotimaan matkaajan lisätarkistuslista 

  • 112 Suomi -sovellus ladattuna puhelimessa 
  • Tieto, mistä saat apua, jos matka tyssää syrjäseudulle 
  • Ensiaputarvikkeet 
  • Taskulamppu 
  • Palovaroittimen toimivuuden testaaminen majapaikassa 

Kotimaan matkoilla kannattaa olla 112 Suomi -sovellus ladattuna puhelimessa. Sen avulla saat hätätilanteessa apua nopeasti ja ajantasaiset viranomaistiedotteet suoraan puhelimeesi. 

Mitä syrjemmäksi palveluverkoista matkasi yltää sitä huolellisemmin sinun kannattaa varautua. Selvitä, mistä saat apua, jos auto hyytyy kesken matkan. Autossa kannattaa myös pitää mukana ensiapulaukkua ja taskulamppua. 

Erilaisissa majapaikoissa paloturvallisuudesta ei ehkä huolehdita yhtä hyvin kuin kotitalouksissa. Voit nukkua yösi hyvin myös matkalla, kun testaat, että palovaroitin toimii. Jos arvelet, että majapaikassa ei ole palovaroitinta, ota sellainen mukaasi ja asenna se tilaan, jossa nukut.

Veneillessä ja kalastaessa pelastusliivit tuovat turvaa muillekin kuin perheen pienimmille. Vesialueilla liikkuvan kannattaa myös huomioida, että GPS-häirinnän vuoksi navigointijärjestelmät eivät välttämättä toimi luotettavasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotti hiljattain, että GPS-häiriöt kolminkertaistuivat Suomenlahdella kevään aikana. Perinteiset navigointitaidot ja merikartta auttavat välttämään karikot vesillä.

Ulkomaanmatkaajan lisätarkistuslista 

  • Matkustusilmoitus ulkoministeriön sivuilla
  • Kohdemaan matkustustiedotteeseen tutustuminen
  • Matkavakuutus (+ EU-kelakortti tarvittaessa)
  • Lääkkeet alkuperäispakkauksissa + reseptit (tarvittaessa englanninkielinen todistus)
  • Pullovettä ja syötävää hotellihuoneeseen
  • Kohdemaan käteistä rahaa muuallakin kuin lompakossa 

Ennen lähtöä tehty matkustusilmoitus auttaa ulkoministeriötä tavoittamaan sinut, jos kohdemaan turvallisuustilanne sitä edellyttää. Matkustustiedotteesta näet, millaisiin riskeihin maassa kannattaa varautua. 

On järkevää ottaa myös laaja matkavakuutus, jotta se kattaa tarvittaessa sairaankuljetuksen kotimaahan. Ambulanssilento voi maksaa jopa 100 000–150 000 euroa. Euroopassa voit hyödyntää eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EU-kelakortti), jos olet sairausvakuutettu Suomessa. 

Lomamatkalla on tavallista syödä pääosin ravintoloissa ja kahviloissa. Esimerkiksi sähkökatkon yllättäessä ravintoloiden toiminta voi kuitenkin keskeytyä kokonaan eikä kauppojen maksupäätteet toimi. Kannattaa aina varata hotelliin pullovettä ja jotakin syötävää sekä pitää kohdemaan käteistä rahaa mukana.  

Ulkomailla käteistä rahaa kannattaa pitää muuallakin kuin lompakossa ja tärkeitä puhelinnumeroita muuallakin kuin puhelimessa. Näin et joudu pulaan, jos lompakkosi ja puhelimesi varastetaan tai jos hukkaat ne. 

Ulkoministeriön päivystysnumero palvelee matkustajia ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. 

Varaudu edes vähän 

Kaikkiin erilaisiin hätä- tai ongelmatilanteisiin et voi mitenkään varautua. Hyvin monenlaisista tilanteista kuitenkin selviää, kun huolehtii viidestä perusasiasta: ruuasta, vedestä, lämmöstä, hygieniasta ja tiedonkulusta.  

Jos et jaksa huolehtia ihan kaikesta etukäteen, niin varaudu edes vähän ja hoida kuntoon ensimmäisen listan asiat. Kun olet varautunut, voit nauttia matkasta, vaikka kaikki ei menisi toivotulla tavalla.

Turvallista ja leppoisaa matkaa!

 

Markus Latva-aho
varautumispäällikkö, SPEK

Minna Yläkangas
varautumisen asiantuntija, SPEK