Nyheter


Beredskapsanvisningarna 72 timmar finns nu på lätt språk

Personen tittar på beredskapsföremål som ligger på bordet.

Beredskapsanvisningarna har publicerats på lätt språk. De finns på lätt svenska och finska både på webbplatsen 72timmar.fi och som tryckt broschyr. Beredskapsanvisningarna på lätt språk stärker samhällets kristålighet genom att allt fler får tillgång till information. Bland annat invandrare, personer med funktionsnedsättning och äldre har nytta av lätt språk.

Det finns ett klart behov för anvisningar på lätt språk på grund av den skärpta säkerhetssituationen. Beredskapsanvisningarna på lätt språk förbättrar Finlands beredskapsnivå i och med att allt fler förstår att beredskapen gäller var och en.

– Beredskap rör var och en av oss. Alla ska ha möjlighet att förstå anvisningarna för att kunna bereda sig på störningar, säger Essi Kulju, beredskapsspecialist vid SPEK.

Upp till 15 procent av befolkningen i Finland uppskattas vara i behov av lätt språk. Behovet har ökat de senaste åren i takt med att befolkningen åldras, antalet invandrare ökar och läskunnigheten försämras.

– När det handlar om kritiskt viktiga frågor får inte språket utesluta någon, säger Jenni Saarilahti, expert på lätt språk vid Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.

Beredskapsanvisningarna på lätt språk passar många olika målgrupper

– Vi får ofta frågor om anvisningar för olika målgrupper som inte kan läsa allmänspråk, som invandrare eller personer med funktionsnedsättning. Vi ville göra en lättläst version som kan användas av så många målgrupper som möjligt, säger Kulju.

Anvisningarna anpassades till lätt finska av experter vid Saavuta Asiantuntijapalvelut i samarbete med SPEK, och till lätt svenska av LL-Center.

Vissa nya frågor behövde övervägas ur olika målgruppers perspektiv, till exempel vad man kan säga om att få hjälp i olika situationer till personer som är beroende av hjälp utifrån.

–  Det var viktigt att framställa informationen om störningssituationer så att den inte skapar ångest eller rädsla hos läsaren, säger Saarilahti.

Beredskapstermerna är inte tydliga för alla

Arbetsgruppen gick också igenom termerna gällande beredskap.

– Redan störningssituation kan vara ett lite svårt ord. Å andra sidan kan man inte använda ordet kris i stället, eftersom till exempel ett vattenavbrott inte är en kris om det inte varar länge. Vi beslutade att använda ordet störningssituation och förklara att det innebär en situation där man inte kan leva sitt vardagsliv som vanligt, berättar Kulju.

I anvisningarna anpassades språket, illustrationerna och webbplatsens struktur enligt kriterierna för lätt språk.

– En utmaning var att innehållet i beredskapsanvisningarna är så omfattande. Även om informationen är viktig kan den gå förlorad om den är så omfattande att en läsare av lätt språk inte orkar läsa den, konstaterar Saarilahti.

Beredskapsanvisningarna på lätt språk har beviljats symbolen för lättläst. 72 timmar är en gemensam beredskapsrekommendation av myndigheter och organisationer. Den finansieras av Försörjningsberedskapscentralen och samordnas av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Vad är lätt språk?

  • Lätt språk är lättare språk än tydligt allmänspråk.
  • Det riktar sig till personer som har svårt att läsa eller förstå allmänspråk.
  • Även textens layout, radindelning och illustrationer är tydligare.
  • Enligt den senaste uppskattningen behöver 11–15 procent av befolkningen, det vill säga cirka 620 000–810 000 personer, lätt språk.
  • Lätt språk kan läsas av vem som helst.

https://72tuntia.fi/selko/
https://72tuntia.fi/sv/latt-last/

Beredskapsdagen firas fredag 7.2 – temat är vatten

Beredskapsdagen 7.2. Vattnet kommer först.

Nationell Beredskapsdag firas den 7.2. Dagens tema är ”Vattnet kommer först”. Vatten är en av de första saker som en människa saknar i en störningssituation. Därför borde man ha åtminstone några liter flaskvatten och en ren hink med lock eller kanister för störningssituationer.

Vill du vara med och fira Beredskapsdagen? Du kan delta i Beredskapsdagen genom att dela information om beredskap i dina egna sociala medier eller till exempel på arbetsplatsen. Färdigt material för sociala medier hittar du på SPEK:s Beredskapsdagsida samt på 72 timmars sociala medier på fredag.

Beredskapsdagen påminner om betydelsen av beredskap och uppmuntrar alla att göra konkreta handlingar för sin egen beredskap. Beredskapsdagen är den 7.2., eftersom myndigheternas och organisationernas gemensamma rekommendation är att varje hushåll bör vara förberett för minst 72 timmar.

Finlands Räddningsbranschens Centralorganisation ordnar Beredskapsdagen i samarbete med Försörjningsberedskapscentralen och Finlands Vattenverksförening.

#beredskapsdag syns i sociala medier

Beredskapsdagen syns särskilt i sociala medier och på vissa bibliotek. Dessutom visas en informationsvideo om vattnets betydelse som en del av beredskap på Yles TV-kanaler.

Dagens inlägg finns på sociala medier med hashtaggen #beredskapsdag.

SPEK koordinerar 72 timmars beredskapsrekommendation, som finansieras av Försörgningsberedskapscentralen.

Anvisningarna för beredskap för störnings- och krissituationer finns samlade i Suomi.fi-webbtjänsten

Två kvinnor står i regnet. Den ena är utrustad med paraply, den andra är inte det. Den som är förberedd klarar sig bättre.

Den nya guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, finns nu på Suomi.fi. Guiden har utarbetats under ledning av inrikesministeriet i samarbete med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och ett omfattande samarbetsnätverk. Innehållet i guiden har tagit stöd av 72 timmar beredskapsguiden.

I Suomi.fi-guiden Beredskap för störnings- och krissituationer behandlas situationer som har omfattande konsekvenser för samhället och gemenskaper.

Situationer som kräver beredskap är till exempel långa el- och vattenavbrott och avbrott i dataförbindelserna, extrema väderfenomen och storolyckor samt långvariga kriser, till exempel en pandemi eller en militär konflikt. Utöver anvisningar innehåller guiden också information om bland annat hybrid- och informationspåverkan, upprätthållande av den egna funktionsförmågan och orken i krissituationer samt om hjälp till andra.

Den nya guiden samlar ihop information av olika aktörer och olika källor på ett ställe. En viktig källa är 72 timmars beredskapsanvisningar. 72 timmar koordineras av SPEK och finansieras av Försörjningsberedskapscentralen.

Den i suomi.fi publicerade guiden har en bredare innehåll än webbplatsen 72timmar.fi som upprätthålls av SPEK. Guiden behandlar även myndigheternas roller. 72 timmars anvisningar ger basinformation för var och en om beredskap i kompakt form.

Man kan förbereda sig endast på förhand

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Därför är också beredskapsguiden på Suomi.fi avsedd att läsas på förhand när det inte förekommer störningar i samhället.

Om något exceptionellt inträffar, påverkar vars och ens egen beredskap och agerande hur bra man själv klarar sig och kan hjälpa dem som hör till den närmaste kretsen. När människor klarar sig på egen hand några dagar, kan myndigheterna koncentrera sig på sin egen uppgift, det vill säga att lösa situationen och hjälpa dem som är i störst behov av hjälp.

Var och en har olika utgångspunkter för beredskapen, och därför är det bra att se beredskapen som ett urval av olika metoder. Reservförrådet är grunden för beredskapen, men beredskap innebär också kunskaper och färdigheter att agera när något exceptionellt inträffar. Det är bra att var och en förbereder sig på något sätt enligt egna behov och möjligheter och efter förmåga.

Det är lättare att hitta information när anvisningarna finns på ett och samma ställe

Beredskap gäller hela samhället, och flera myndigheter och organisationer arbetar med den. Det är lättare för allmänheten att hitta information när anvisningarna finns i en och samma guide. Innehållet i anvisningarna ändras inte väsentligt i samband med att guiden offentliggörs.

I samband med den finsk-, svensk- och engelskspråkiga webbguiden presenteras huvudpunkterna på finskt och finlandssvenskt teckenspråk. I guiden ingår ett pdf-sammandrag som innehåller grundläggande information om beredskap på 15 olika språk och som kan skrivas ut för eget bruk, för att ge till närstående eller för att användas på serviceställen.

Läs guiden Beredskap för störnings- och krissituationer på Suomi.fi: suomi.fi/beredskap.

Beredskapsdagen kommer igen!

Nationell Beredskapsdag firas den 7.2. Dagens tema är ”Beredskap är samarbete”. Temat betonar myndigheternas och medborgarnas roller i beredskapen och påminner om att människor har ett eget ansvar för att förbereda sina hushåll efter sina möjligheter.

Vill du vara med och fira Beredskapsdagen nästa onsdag? Du kan delta i Beredskapsdagen genom att dela information om beredskap i dina egna sociala medier eller till exempel på arbetsplatsen. Färdigt material för sociala medier hittar du på SPEK:s Beredskapsdagsida samt på 72 timmars sociala medier på onsdag.

Beredskapsdagen påminner om betydelsen av beredskap och uppmuntrar alla att göra konkreta handlingar för sin egen beredskap. Beredskapsdagen är den 7.2., eftersom myndigheternas och organisationernas gemensamma rekommendation är att varje hushåll bör vara förberett för minst 72 timmar.

Finlands Räddningsbranschens Centralorganisation ordnar Beredskapsdagen i samarbete med Kommunförbundet och Försörgningsberedskapscentralen.

#beredskapsdag syns i sociala medier

Beredskapsdagen syns i sociala medier och på vissa bibliotek. Dessutom har kommunerna förra året fått Kommunförbundets modell för hur kommunen kan kommunicera om beredskap på sina webbsidor.

Dagens inlägg finns på sociala medier med hashtaggen #beredskapsdag.

SPEK koordinerar 72 timmars beredskapsrekommendation, som finansieras av Försörgningsberedskapscentralen.

Beredskapsanvisningar nu i 112 Suomi-appen

I slutet av januari får över två miljoner finländare tillgång till beredskapsrelaterad information via sina telefoner, när 72 timmars instruktionerna samt anvisningarnar för stormar och översvämningar publiceras i 112 Suomi-appen. Anvisningarna kan läsas i appen även när nätet ligger nere.

Beredskapen för olika störningssituationer är redan på väg att bli en slags medborgerlig färdighet som många behärskar enligt undersökningar. Men inte riktigt alla. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK) publicerade en enkätundersökning i december i fjol som visade på informationsförmedlingens centrala roll i medborgarnas beredskap. Enligt undersökningen är de som redan fått beredskapsrelaterad information mer benägna att själva söka mer information och förstå vikten av reservförråd.

– Mobilappen ger över två miljoner finländare tillgång till beredskapsrelaterad information i kortfattad form. Hushållens beredskap är till stor hjälp för samhället och framför allt för var och en, konstaterar Essi Kulju, beredskapsexpert vid SPEK.

Genom att publicera anvisningar och tillförlitlig information i appen vill man också undvika att nödnumret belastas i onödan.

– Felaktiga nödmeddelanden är i regel sådana där medborgaren saknar kännedom om vem som kan hjälp eller var man hittar anvisningar. Den avgiftsfria mobilappen 112 Suomi hjälper oss att tillhandahålla säkerhetsrelaterade tjänster och anvisningar på ett och samma ställe. Anvisningarna på 72timmar.fi är ett viktigt komplement till applikationen, eftersom beredskapen rör oss alla, säger Sami Suomalainen, applikationsexpert vid Nödcentralsverket.

Publiceringen av beredskapsrelaterad information i 112 Suomi-appen har finansierats av Försörjningsberedskapscentralen (HVK).

– Ur försörjningsberedskapens synvinkel är det viktigt att informationen om sjävberedskap når ut till allmänheten på ett ännu mer heltäckande och effektivt sätt än tidigare. I appen är det lätt att ta del av rekommendationerna. Samtidigt är det här ett ypperligt tillfälle att kontrollera att alla närstående laddat ner applikationen, säger Tanja Talvenheimo, beredskapsexpert vid HVK.

Anvisningarna även tillgängliga utan nätkontakt

Elavbrott och störningar i vattendistributionen är de vanligaste störningssituationerna som orsakas av till exempel stormar. Anvisningarna kan också läsas i appen när mobilnätet inte fungerar.

Under ett elavbrott slutar mobilnätet att fungera efter cirka 2–6 timmar, men informationen i 112 Suomi kan läsas offline så länge som telefonens batteri fungerar eller en reservströmkälla finns tillgänglig.

– Under en störning är det rätt meningslöst att söka information om beredskap, medan anvisningarna är till nytta även offline. Därför är det bäst att läsa beredskapsanvisningarna på förhand. Allt löper smidigare om det finns en ficklampa, batteriradio och vatten på flaska i hemmet, säger Essi Kulju.

Nödcentralsverkets mobilapp 112 Suomi har utvecklats i samarbete med olika säkerhetsaktörer. Applikationens beredskapsanvisningar finns under Instruktioner i menyn Tjänster. 112 Suomi är avgiftsfri och kan laddas ner till telefonen från en appbutik (App Gallery, Google Play, App Store).

Appens anvisningar för störningssituationer grundar sig på beredskapsrekommendationerna på 72timmar.fi, som utarbetats av Försörjningsberedskapscentralen tillsammans med myndigheter och organisationer, samt på SPEK:s och räddningsbranschens anvisningar vid stormar och översvämningar och på Översvämningscentralens expertis.

 

Psykisk kristålighet och informationspåverkan – nya innehåll på webbsidorna

Henkilön käsi toisen henkilön olkapäällä.

Materiell förberedelse är inte bara viktigt vid störningar och kriser, utan även mentalt välbefinnande. På webbplatsen 72 timmar har nu anvisningar lagts till för att förbättra psykisk kristålighet samt för att identifiera informationspåverkan.

Förberedelser för olika störningssituationer rekommenderas för alla hushåll i Finland. I störningssituationer förbättras ens överlevnad och förmågan att vänta på myndigheternas hjälp ökar när det finns mat och vatten i de egna förrådena.

Det är dock också viktigt för att klara sig i störningssituationen hur man håller sina tankar och känslor lugna i en osäker situation. Denna förmåga kallas psykisk kristålighet och den kan utvecklas på olika sätt redan innan en kris inträffar.

Läs på den nya sidan hur du kan förbättra din egen krisresistens innan krisen samt vad du kan göra under och efter krisen för att hjälpa dig själv och andra.

Innehållet på webbplatsen har nu också delats upp i två olika sidor: Datasäkerhet och Kommunikation vid störningssituationer och korrekt information.

På den sistnämnda sidan finns ny information om informationspåverkan. För att skydda sig mot informationspåverkan måste man först kunna känna igen den. Från dataskyddssidan hittar du också kompakta anvisningar för säker användning av informationsteknik.

Innehållet om datasäkerhet och smittsamma sjukdomar har uppdaterats på webbplatsen

Hushållens självberedskap innefattar mer än bara hemförråd. Nu har innehållet om datasäkerhet och smittsamma sjukdomar uppdaterats på 72 timmars -webbplatsen. Anvisningarna för skydd inomhus har också förtydligats.

Information om olika typer av sjukdomsspridningsmetoder har nu lagt till i 72 timmar bereskaprekommendationen. Även mer detaljerade riktlinjer för att förhindra sjukdomsspridning har getts. Du kan läsa mer på sidan om smittsamma sjukdomar.

När det gäller datasäkerhet har anvisningar lagts till för att förbättra säkerheten för nätverksanslutningar samt för säker hantering på olika inloggningskrävande webbplatser. Gå in på sidan för korrekt information och datasäkerhet för detaljerade råd som är till nytta för oss alla.

Enligt en enkät utförd av Räddningsinstitutet vet endast 10 % hur man ska agera efter att ha hört en allmän farosignal. En ny tydlig guide har nu lagts till i avsnittet om att ta skydd inomhus med korrekta handlingsinstruktioner.

Beredskap innefattar inte bara förnödenheter utan också färdigheter och kunskap. Uppdatera din kompetens genom att repetera och lära dig nytt med de uppdaterade innehållen!

Instruktionernas innehåll för beredkaprekommendationen har i stort sett förblivit detsamma under åren, och många bekanta riktlinjer är fortfarande relevanta. Ibland granskas och uppdateras dock riktlinjerna.